Shii-Take-wâldkroket

Janwillem Feenstra met de Shii-Take-wâldkroket.

Landelijke erkenning twee nieuwe producten uit de Friese Wouden

BEETSTERZWAAG – De Shii-Take van paddenstoelenkwekerij De Feanhoper uit De Veenhoop en Shii-Take-Wâldkroket van restaurette ‘t Snackbearske uit Beetsterzwaag zijn sinds gistermiddag landelijk erkend als streekproducten uit De Friese Wouden.

Boswachter Roel Vriesema en wethouder Piet van Dijk van de gemeente Opsterland overhandigden de certificaten van keurmerk Wâldpyk en Erkend Streekproduct tijdens een feestelijke uitreiking in ‘t Snackbearske.

Shii-Takes
De eerste Shii-Takes werd door kweker Bert Dijkstra van De Feanhoper overhandigd aan boswachter Roel Vriesema van Staatsbosbeheer De Wâlden. Daarna gaf Vriesema het Wâldpyk-certificaat en het certificaat Landelijk Erkend Streekproduct aan Bert Dijkstra.

De eerste Shii-Take-Wâldkroket werd door Janwillem en Willem Feenstra van ’t Snackbearske aangeboden aan wethouder Piet van Dijk. In omgekeerde richting gingen de certificaten van Wâldpyk en Landelijk Erkend Streekproduct.

Shii-Take-Wâldkroket

Janwillem Feenstra van ‘t Snackbearske zocht met zijn vader Willem naar een bijzonder en onderscheidend product die hij in zijn luxe snackbar kon gaan aanbieden. Samen met Bert Dijkstra van De Feanhoper kwam hij als snel uit op een ragout van Shii-Takes met een krokant laagje eromheen. De Shii-Take-kroket was geboren.

Ze wilden er een streekproduct van maken en wilden dit versterken door de kroket te certificeren met het keurmerk Wâldpyk. Maar alleen met Shii-Takes uit de Wâlden en meel uit alle windstreken voor het krokante laagje kwamen ze niet ver genoeg. Via Stichting Wrâldfrucht kwamen de heren in contact met It Fryske Hiem in Bakkeveen en De Feanster Mûne in Surhuisterveen.

It Fryske Hiem teelt de tarwe en De Feanster Mûne maalt die tot meel voor de kroket. Op die manier is een streekproduct gecreëerd dat in Beetsterzwaag wordt geproduceerd en waarvan alle hoofdingrediënten uit de Friese Wouden komen.